JIKA KITA MAHU MENJADI JUTAWAN DAN KITA MAHU MENAMBAH ILMU TENTANG PRODUK YANG KITA NIAGAKAN, BACA DAN HADAMKAN SEHINGGA HABIS...‼️
GULA ❓
Apa itu gula ?
Dari segi bahasa :-
- Gula adalah karbohidrat ringkas yang membekalkan sumber tenaga segera yang mudah diserap oleh tubuh.
Dari segi saintifik :-
- Gula dalam kehidupan seharian dipanggil sukrosa. Gula mempunyai rasa manis, karbohidrat terdiri daripada fruktosa dan glukosa.
Gula biasa (gula pasir dan gula halus) adalah sukrosa murni. Komposisi gula dibahagikan kepada disaccharides dan monosaccharides. Monosakarida termasuk: glukosa - gula anggur - dan fruktosa - gula buah.
Disaccharides adalah sukrosa - tebu atau gula bit - dan maltosa - gula malt. Selain sukrosa dan maltosa, disakarida dikenali sebagai gula susu (atau juga dikenali sebagai laktosa).
Gula dalam bentuk sebatian kompleks adalah sebahagian daripada kebanyakan produk makanan. Ia terkandung dalam susu manusia, adalah sebahagian daripada susu lembu, gula tinggi dalam sayur-sayuran, buah-buahan, beri dan kacang.
Sebagai peraturan, tumbuhan mengandungi glukosa dan fruktosa. Secara semula jadi, komposisi tumbuhan adalah glukosa yang lebih biasa. Glukosa juga dipanggil dextrose atau gula anggur. Fruktosa dirujuk sebagai gula buah atau dipanggil levulose.
Fruktosa dianggap gula semula jadi yang paling manis. Glukosa kurang manis daripada fruktosa. Kandungan glukosa melebihi jumlah fruktosa dalam organ tumbuhan. Glukosa adalah komponen polisakarida seperti kanji dan selulosa.
2. Risiko bahaya gula putih‼️
- Gula berbahaya bagi orang yang memimpin gaya hidup yang tidak aktif.
- Produk halus cepat diserap oleh tubuh manusia dan dengan serta-merta menimbulkan tahap glukosa dalam darah.
- Tahap gula darah yang tinggi diketahui menyumbang kepada perkembangan diabetes. Beban pada pankreas meningkat, dan kelenjar tidak mempunyai masa untuk menghasilkan jumlah insulin yang diperlukan untuk kehidupan manusia yang normal.
- Penggunaan gula yang berlebihan membahayakan gigi.
- Berat badan dan manis dalam bentuk kek, kek sebagai tambahan kepada lemak membahayakan tubuh.
- Pematuhan penggunaan sukrosa dan bukannya membahayakan manfaat tubuh manusia. Kerosakan menyebabkan gula, dimakan lebih dari biasa
3. BAGAIMANA GULA BOLEH MENJEJASKAN KESIHATAN ⁉️
- Gula putih menyekat sistem imun.
- Didapati gula putih boleh mengurangkan hayat dan jumlah sel darah putih yang menjadi ejen utama kepada sistem imun kita untuk menghalang jangkitan atau kemasukan benda asing ke dalam badan.
- Ada yang mengatakan gula juga membuatkan badan kita bersifat asid yang menyebabkan kita lebih mudah diserang bakteria dan virus. Malah, gula juga menjadi makanan utama kepada bakteria dan fungus jika berlaku jangkitan.
- Gula putih dikategorikan sebagai makanan tinggi glisemik
- Maknanya, ia menyebabkan paras gula darah meningkat cepat dan menjejaskan paras insulin.
- Maka ia dianggap makanan terlarang, terutama bagi pesakit kencing manis, kerana ia menyukarkan kawalan paras gula darah.
- Gula juga ada kaitan rapat dengan kanser
- Walaupun kebanyakan doktor tidak mengenakan pantang larang makanan kepada pesakit kanser yang menerima rawatan, mengawal kandungan gula dalam darah membantu meningkatkan tahap kesihatan pesakit.
- Kawalan paras gula dalam darah melalui penjagaan makanan, senaman, makanan tambahan dan ubat antara komponen penting dalam rawatan kanser.
- Gula penyebab utama kepada kerosakan gigi
- Bakteria dalam mulut menggunakan gula ini untuk menjadikan keadaan mulut lebih berasid bagi memecahkan lapisan enamel (lapisan gigi paling luar).
- Lama kelamaan, gigi akan berlubang. Apabila ini terjadi, banyak masalah lain menyusul, termasuk sakit gigi, jangkitan dan kehilangan gigi.
- Gula dengan masalah Jantung
- Dalam kajian lain mendapati, masalah kesihatan gigi boleh menjadi penyumbang langsung kepada masalah jantung.
- Untuk mengelak masalah kesihatan yang lebih serius, kurangkan pengambilan gula dalam makanan harian.
4. Mengapa ia digelar racun gula putih
- Pada tahun 1929, Sir Frederick Banting, individu yang menemui insulin iaitu hormon utama mengawal metabolisme glukos dalam tubuh manusia mendapati, diabetes adalah penyakit lazim di kalangan pemilik ladang tebu warga asing di Panama sementara pemotong tebu yang terdiri daripada penduduk peribumi Panama tidak menghidap penyakit kronik itu.
- Sebabnya? Pemilik ladang tebu mengambil gula putih halus yang dihasilkan daripada tebu pada kadar yang banyak sedangkan pemotong tebu sekadar mengunyah keratan tebu.
- Impak negatif gula putih turut ditekankan oleh pakar pemakanan dunia yang tersohor, Dr. William Coda Martin.
- Beliau turut mengklasifikasikan gula sebagai racun kerana kandungan vitamin dan galiannya rendah. Apa yang tinggal hanyalah karbohidrat tulen.
- Gula akan melahap vitamin dan galian yang berharga daripada tubuh manusia untuk tujuan pencernaan dan detoksifikasi.
5. Apa kaitan gula pasir putih dengan inflammation⁉️
- Kajian menunjukkan pengambilan gula tambahan secara berlebihan ini menjadi punca kepada masalah keradangan kronik yang akan menyebabkan pelbagai jenis penyakit kronik dan gangguan metabolisma tubuh. Gula berlebihan juga menyebabkan masalah keradangan sendi dalam penyakit radang sendi seperti osteoarthritis dan ‘Penyakit Radang Sendi Rheumatoid’ .
- Kajian yang lain menunjukkan kesan anti-keradangan oleh asid lemak omega 3 terganggu dan terbantut akibat pengambilan pemakanan tinggi gula sukrosa oleh tikus-tikus makmal dalam kajian ini. Ini bermakna, jika seseorang masih mengamalkan pengambilan gula yang tinggi dalam pemakanan seharian mereka tetap mempunyai tahap keradangan yang tinggi walaupun mengamalkan suplemen asid lemak omega 3.
- Satu kajian ujian klinikal rawak yang menunjukkan seseorang yang minum air berkarbonat yang tinggi gula, air berkarbonat tanpa gula, air susu tinggi gula dan jus buah-buahan dalam kotak/tin/botol secara kerap akan mempunyai masalah asid urik yang tinggi yang menunjukkan masalah keradangan kronik yang tinggi dan masalah rintangan insulin.
- Bahaya gula dalah lebih kepada kandungan ‘fruktosa’ di dalamnya. Fruktosa adalah 'gula buah' yang rasanya sangat manis dan menyumbang kepada rasa manis gula dan buah-buahan. Fruktosa dalam kuantiti yang sedikit adalah tidak merbahaya seperti yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran kerana kandungan serat didalamnya akan melambatkan penghadaman fruktosa dan menjadikannya ianya boleh di metabolisma secara beransur-ansur oleh hati kita. Tetapi pengambilan fruktosa secara berlebihan adalah sesuatu yang sangat merbahaya kepada kesihatan untuk jangkamasa panjang .
- Makanan yang tinggi fruktosa adalah gula-gula, gula jeli, cokelat, minuman ringan, kek, biskut, pastri manis, donut, jem, jus buah-buahan, minuman kordial dan sebagainya. Kesemua makanan yang tinggi fruktosa ini boleh menyebabkan masalah keradangan kronik yang tinggi dan menyebabkan pelbagai penyakit seperti sindrom metabolik dan pelbagai penyakit kronik berdasarkan kajian yang ada.
6. Pelbagai risiko penyakit yang dikaitkan dengan gula pasir ( berlebihan).
- Kegemukan
- Masalah obesiti atau kegemukan bukan perkara baru lagi dalam masyarakat hari ini.Terutamanya kepada mereka yang suka makanan manis namun gaya hidup kurang aktif.Gula yang diambil berlebihan akan bertukar menjadi lemak dalam badan.
- Tekanan darah tinggi
- Bila dah gemuk maka lemak banyak dalam badan.Jantung terpaksa bekerja keras kerana saluran darah semakin jauh.Kasihan jantung kerana mengepam darah dengan kuat menyebabkan tekanan darah meningkat.
- Diabetes
- Keadaan paras gula yang tinggi berlaku kerana pankreas gagal menghasilkan insulin.Gula yang tinggi dalam darah menyebabkan saluran darah tebal dan sempit.Jadi ramailah kaum kerabat penyakit datang bertandang ke badan kita.
- Penyakit jantung
- Saluran darah yang sempit menyebabkan jantung mengalami kekurangan darah yang beroksigen dan bernutrien.Pengaliran darah yang kurang lancar ke jantung menyebabkan otot jantung boleh berhenti berfungsi.
- Fungsi imun terjejas
- Ketika gula terlalu banyak dalam darah maka keupayaan sel-sel darah putih terganggu. Sel-sel ini yang sepatutnya menghalang gangguan virus,bakeria dan mikroorganisma ke sistem antibodi telah lari dari tugas. Akibatnya kita mudah mendapat penyakit.
- Ketumbuhan tumor.
- Masalah ini akan menyerang pesakit kanser. Gula yang berlebihan merangsang sel kanser mendapat bekalan minyak supaya merebak aktif ke seluruh badan, Perlu kita ingatkan bahawa sel kanser sangat suka kepada gula macam tuannya sendiri.
- Osteoporosis
- Pengambilan gula yang banyak secara berterusan menyebabkan gangguan metabolisme dalam badan. Kepekatan kalsium dan fosforus tulang berkurangan jika ada lebihan sukrosa. Tulang akan reput dan menjadikan kita tua sebelum usia.
- Proses penuaan
- Radikal bebas yang semakin menjadi akibat pengambilan gula boleh merosak sel-sel badan. Radikal bebas bertindak balas kepada molekul sel-sel tubuh menyebabkan kita cepat tua dan kesihatan terjejas.
- Terlalu aktif
- Ketidakseimbangan bahan kimia dalam badan berlaku akibat pengambilan gula berlebihan. Badan terpaksa mengeluarkan insulin secara kerap dan keadaan ini memberi kesan jika kandungan gula jatuh mengejut. Seseorang akan lebih aktif dan ganas jika hormon andrelin menguasai badan.
7. Apakah saranan pengambilan gula tambahan?
- WHO (2003) menyarankan pengambilan gula tambahan tidak melebihi 10% daripada jumlah tenaga harian. Oleh itu, bagi orang dewasa, purata pengambilan gula tambahan yang disarankan adalah tidak melebihi 10 sudu teh sehari (50g).
- Gula tambahan yang dimaksudkan adalah monosakarida dan dwisakarida yang ditambah ke dalam makanan dan minuman oleh pengilang-pengilang makanan dan gula yang ditambah semasa memasak dan menyedia makanan.
8. Gula O
Gula O adalah Pemanis kurang kalori, sesuai digunakan dalam makanan & minuman. Ianya bagus untuk penghidap diabetes disamping Dapat mengawal berat badan dan tidak menyebabkan masalah gigi
9. Bahan Utama & Cara penggunaan Gula O
- ☘️ Dextrose Monohyrate (jagung)
- ☘️ Sucralose (tebu)
Cara penggunaan:-
Campurkan 1g Gula O ke dalam 250ml air kegemaran anda
10. Dextrose Monohydrate digunakan dalam rawatan, sebagai kawalan, pencegahan, & penambahbaikan penyakit, keadaan dan gejala berikut:
• Hipoglisemia insulin• kejutan insulin• Kekurangan nutrien• Kekurangan cecair
‼️Hipoglisemia reaktif – individu yang mempunyai hipoglisemia reaktif akan mengeluarkan lebihan insulin selepas cepat menyerap glukosa ke dalam aliran darah. Ini menyebabkan tahap glukosa darah mereka jatuh di bawah jumlah yang diperlukan untuk fungsi badan dan otak yang betul. Akibatnya, seperti pesakit kencing manis, mereka mesti mengelakkan pengambilan makanan yang tinggi glicemik seperti roti putih, dan selalu memilih pemanis tiruan sebagai alternatif.
11. Apa itu Sucralose?
Sucralose adalah serupa dengan manisnya gula pasir putih biasa. Rasanya kaya, dia tidak memberikan rasa pahit.
12. Kelebihan Sucralose
- Tiada proses pemusnahan enamel gigi.
- Rintangan terhadap bakteria dalam rongga mulut.
- Tidak menyebabkan kerosakan gigi.
- Penghapusan lengkap dari badan dalam masa yang singkat.
- Tiada bau atau rasa yang tidak menyenangkan.
- Indeks glisemik rendah (boleh digunakan oleh pesakit diabetes).
- Tidak menaikkan tahap glukosa dalam darah (dalam penggunaan sejumlah kecil aditif).
- Pengganti kos rendah.
- Dos yang mudah.
- Keupayaan untuk membeli bersama dengan bahan tambahan lain (contohnya, dengan inulin).
- Semasa diet tidak menimbulkan serangan
- tidak diserap oleh badan dan tidak berkumpul;
- tidak menjejaskan janin dan kesihatan wanita hamil, jadi ia boleh digunakan semasa tempoh kehamilan
- Penggunaan sucralose tidak meningkatkan kepekatan gula dalam darah;
- komponen aktif sucralose mempunyai kesan yang baik terhadap rongga mulut, melindungi dari pembiakan mikroba dan perkembangan karies
- Kesan sepenuhnya neutral pada enamel gigi, rintangan kepada mikroorganisma berbahaya yang mungkin terdapat dalam rongga mulut. Sucralose bukan punca kerosakan gigi.
- Hampir sepenuhnya menghilangkan bahan dari badan, jadi tidak ada bahaya dalam bentuk risiko keracunan;
- Kekurangan sifat negatif, seperti bau dan rasa tertentu: Sucralose pada dasarnya mempunyai gula biasa;
- Indeks glisemik rendah sucralose: tahap glukosa dalam darah akibat penggunaannya tidak akan dipandang terlalu besar, yang bermaksud bahawa bahan tersebut dapat digunakan dengan sukses oleh pesakit kencing manis
13. Manfaat Sucralose dalam Inulin
Sucralose dengan inulin hanya mendapat faedah dan tidak membahayakan. Ia sangat menguntungkan ia boleh dibubarkan dengan cepat dalam cecair, sementara tidak perlu mengambil ubat tambahan.
14. Sucralose vs Stevia
Stevia sama fungsi tetapi jika anda membandingkan rasa pemanis, anda akan melihat Stevia sedikit pahit berbanding Sucralose dalam Gula O.
SEMOGA BERMANFAAT BUAT SEMUA JUTAWAN2 GULA O BIORICH...